Als familiegeschiedenis geschiedenis wordt

Nadat ik vanmorgen het verhaal van Hendrik Janssen op de site plaatste, werd ik vanmiddag geconfronteerd met een heel ander soort familiegeschiedenis. We liepen door de Krugerlaan in Gouda, toen we kort naast elkaar 2 setjes Stolpersteine (of Struikelstenen) tegenkwamen. Twee gezinnen, buren van elkaar, die de oorlog (op een enkel gezinslid na) niet hadden overleefd.

Stolpersteine Krugerlaan 66, Gouda: Familie de Levie

Eenmaal thuis zag ik op de site Traces of War dat in de Krugerlaan zelfs 32 Stolpersteine liggen, over 8 adressen verspreid. 32 Stolpersteine voor 32 verloren levens. Waar wereldgeschiedenis ingrijpt in familiegeschiedenis; waar familiegeschiedenis soms tot een abrupt einde komt.

Hendrik Janssen had geen gemakkelijk leven. Hij verloor zeker 5 van zijn kinderen op jonge leeftijd en hij bracht 3 vrouwen naar het graf. Maar voor zover ik weet, was hier nooit sprake van geweld, van het moedwillig beëindigen van een ander leven.

Van Hendrik zijn nog altijd nazaten in leven, om zijn levensverhaal door te vertellen. Ik ben er één van. Maar ook de gezinnen uit de Krugerlaan verdienen het dat hun verhaal verteld wordt. Daarom hier kort enkele gegevens die ik vond over één van deze gezinnen.

Familie Weijl

Simon Weijl was een banketbakker uit Rotterdam. Hij trouwde daar op 3 juni 1914 met Elisabeth Pierot. Samen kregen zij 7 kinderen in Rotterdam:

  1. Sellie, geb. 6 juli 1915
  2. Jacques, geb. 18 januari 1917
  3. Juda, geb. 19 april 1920
  4. Louis, geb. 5 oktober 1921
  5. Hanna, geb. 13 juli 1923
  6. Rebecca, geb. 3 juli 1925
  7. Daniel, geb. 21 september 1929

Vanaf 1939 had het gezin ook nog een Duits Joods pleegkind in huis: Moritz Körner. Na het bombardement op Rotterdam zocht de familie veiligheid in Gouda, in de Krugerlaan. Daar zette vader Simon zijn banketbakkerij voort met de hulp van zoon Louis. Zoons Jacques en Juda trouwden met respectievelijk Regina Drukker en Mirjam Frank (en bleven hierna mogelijk in de Krugerlaan wonen).

Van de kinderen overleefden alleen Sellie en Rebecca de oorlog. Hun ouders, broers, zus, schoonzussen en pleegbroertje werden allemaal in 1942 of 1943 vermoord in Auschwitz (behalve Louis, die werd vermoord in Mauthausen). Voor het huis in de Krugerlaan, waar zij hoopten veiligheid te vinden na het bombardement op Rotterdam, liggen nu 10 Stolpersteine. Opdat wij nooit vergeten:

Stolpersteine Krugerlaan 68, Gouda: Familie Weijl

Informatie onder meer afkomstig van:
Joods erfgoed Rotterdam
Gezinskaart familie Weijl bij Stadsarchief Rotterdam
– Oorlogslevens, onder andere de pagina over Simon Weijl
Verslag van de plaatsing van de Stolpersteine door Elisabeth Citroen. Lees hier zeker ook even de indrukwekkende woorden van Simon Vorst, zoon van Sellie Weijl.

<- Meer blogs <-