Ons kent… de Panzer-tak

Het Panzer-mysterie

Zo lang als ik me kan herinneren, verkondig ik aan ieder die het horen wil dat ik 1/16 Belg en 1/16 Duitse ben. De moeder van mijn opa was namelijk half Belgisch, half Duits. Dat was ons altijd verteld. Haar naam was Joanna Josephina Panzer. De Belgische helft kwam van haar moeder, Maria Henrica Peeters, de Duitse helft van haar vader Johannes Fritz Panzer. Het familiegeheugen ging nog net ver genoeg terug om dit alles door te vertellen. Voor verder onderzoek speurde ik het internet af.

En toen kwam de ontdekking.

Joanna Josephina Panzer werd op 3 juli 1897 in Antwerpen geboren als Joanna Josephina Peeters.

Geboorteakte van Joanna Josephina Panzer (Collectie: FamilySearch)

Maria Henrica Peeters was op dat moment al moeder van een dochter, Maria, die geboren was in 1895. Maar in de geboorteakte van de beide meisjes schittert één naam door afwezigheid: Johannes Fritz Panzer. Hij lijkt pas deel uit te gaan maken van het gezin in 1904, als hij met Maria Henrica Peeters trouwt en Maria en Joanna Josephina tot zijn wettige kinderen erkent.

Huwelijksakte Johannes Fritz Panzer en Maria Henrica Peeters (Collectie: FamilySearch)

Maria Henrica en Johannes Fritz krijgen in 1913 samen nog één kind, Frans Willem Robrecht Christiaan Panzer, een klein broertje voor de twee zussen. Maar de grote vraag is natuurlijk: was hij een vol of een halfbroertje? Was Johannes Fritz van alle drie de kinderen de biologische vader?

Antwoorden?

Helaas heeft archiefonderzoek tot op heden het antwoord op deze vraag niet kunnen geven. Voor de wet was Johannes Fritz de vader van de zussen. En misschien was hij dat ook wel. Hoe waarschijnlijk was het dat een man trouwde met een vrouw die al 2 kinderen had van een andere man? Waren er wellicht omstandigheden die een eerder huwelijk bemoeilijkten? Zijn er culturele omstandigheden waarvan ik niet op de hoogte ben? Ik ontdekte dat de moeder en zus van Maria Henrica ook al een kind hadden voor hun huwelijk. Misschien was het een soort “familietraditie”!

Nog veel vragen en weinig kans op antwoorden, tenzij er een dagboek zou opduiken van Maria Henrica Peeters, waarin ze vertelt wie de vader van haar dochters is. Maar ik blijf zoeken. En met de tegenwoordige technieken is natuurlijk best veel mogelijk. Wie weet geeft DNA-onderzoek uiteindelijk uitsluitsel!

–> Lees snel dit blog voor een update! <–

<- Terug naar de algemene Dikken-pagina <-