DWidF: van Riel en van Langeveld

Deze Week in de Familiegeschiedenis: Het huwelijk van Adrianus van Riel en Catharina van Langeveld

Adrianus van Riel en Catharina van Langeveld trouwden op 9 december 1810 in Rotterdam. Adrianus en Catharina zijn de betovergrootouders van mijn oma Janssen.

Adrianus van Riel werd geboren in Sprang (Noord-Brabant) in 1787. Catharina van Langeveld was een Rotterdamse, 2 jaar eerder geboren in 1785. In 1810 trouwden zij in Rotterdam. Hun huwelijk werd gezegend met 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. De beide meisjes (Anthonia Hendrica en Teuna Hendrica) overleden echter voor ze een jaar oud waren.

Aan de hand van de diverse geboorte-, overlijdens- en andere akten, kunnen we het carrièrepad van Adrianus volgen:

  • 1811-1812: Timmermansknecht
  • 1819-1825: Pakhuisknecht
  • 1831: Pakhuisbaas
  • 1835: Koopman
  • 1845-1850: Timmerman
  • 1860: Zonder beroep

Het gezin verhuisde enkele keren, maar bleef in Rotterdam wonen. Catharina overleed daar in 1833. Zij maakte niet meer mee dat haar zonen in het huwelijk traden. Mijn voorvader Adrianus Hendrikus trouwde pas in 1845. Zijn oudere broer Gijsbertus Adrianus trouwde in 1835. Zijn huwelijks- en gezinsleven is op zijn minst bijzonder te noemen.

Het huwelijk dat Gijsbertus Adrianus in 1835 aangaat, vindt plaats in de geboorteplaats van zijn vader: Sprang. Dat is niet de enige familieconnectie. Hij trouwt namelijk met zijn nicht Teuntje van Riel. Haar vader is een broer van Adrianus.

Het huwelijk tussen Gijsbertus Adrianus en Teuntje lijkt niet erg gelukkig te zijn geweest. Er zijn uit hun huwelijk geen kinderen bekend. Teuntje overlijdt in Sprang in 1855, waarbij Gijsbertus Adrianus nog altijd genoemd wordt als haar echtgenoot. Ze zijn kennelijk nooit gescheiden. Gijsbertus Adrianus vinden we echter terug in het bevolkingsregister van 1850 (voor het overlijden van Teuntje), eerst in Delft, later in Rotterdam, samen met een Elisabeth Ullersma en 3 kinderen, die geboren zijn tussen 1846 en 1849 in Cardiff (Wales). Gijsbertus Adrianus en Elisabeth leven als gehuwd samen, hoewel er van hen tot nog toe geen huwelijksakte is opgedoken. Het spoor van Elisabeth Ullersma raken we hier kwijt. Een mogelijk spoor van Gijsbertus Adrianus vinden we terug in Wales, waar hij (onder de naam Gilbert Adrian) in 1877 opnieuw lijkt te trouwen met een Ann Evans. Uiteindelijk overlijdt “Gilbert Adrian van Riel” in Cardiff in 1880.

Zijn vader Adrianus van Riel heeft tot zijn dood in 1860 in Rotterdam gewoond en wellicht van een afstandje toegezien hoe ingewikkeld het leven van zijn zoon was geworden. Zelf was hij na het overlijden van zijn eerste vrouw Catharina in 1835 ook nog hertrouwd met een Marie van der Stok. Misschien heeft hij, als het over Gijsbertus Adrianus ging, tegen Marie wel eens verzucht: “Het is maar goed, dat zijn moeder dit niet meer mee hoeft te maken”.

De kinderen en kleinkinderen van Adrianus en Catharina

<- Meer blogs <-